Περισσότερες από τις μισές ιστοσελίδες που πωλούν ηλεκτρονικά προϊόντα στην Ε.Ε. περιέχουν παραπλανητικές πληροφορίες ή εξαπατούν τους καταναλωτές, σύμφωνα με επιτροπή ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ελέγχους 369 ιστοσελίδων σε 28 χώρες.
Πλέον, η κατάσταση περνάει στα εθνικά όργανα των χωρών μελών, για τη συμμόρφωση των επιχειρηματικών πρακτικών, χωρίς να αποκλείεται η απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων ιστοσελίδων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Περίπου ένα τέταρτο των Ευρωπαίων που πραγματοποιούν αγορές στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν το μέσο για να προμηθευτούν ηλεκτρονικά προϊόντα όπως ψηφιακές κάμερες, κινητά τηλέφωνα ή DVD players, δημιουργώντας μια αγοράς αξίας περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε τους επόμενους μήνες για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση σε αυτό τον τομέα», επεσήμανε η Επίτροπος Σχέσεων Καταναλωτή της Ε.Ε., Μεγκλένα Κούνεβα, σε σχετική δήλωση. «Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα για τους καταναλωτές».
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι 55% των ιστοσελίδων περιείχαν παραπλανητικές πληροφορίες για τους καταναλωτές σχετικά με τα δικαιώματα τους και τα έξοδα αποστολής, ή έδιναν ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας.
Περίπου δύο τρίτα από τα προβληματικά sites δεν ενημέρωναν επαρκώς, ή και καθόλου, τους καταναλωτές, σχετικά με το δικαίωμα τους να ακυρώσουν μία παραγγελία μέσα σε επτά ημέρες από την πραγματοποίηση της ή να επιστρέψουν το προϊόν και να λάβουν επιστροφή χρημάτων.
Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των ιστοσελίδων αυτών δεν έδιναν ακριβείς στοιχεία επικοινωνίας, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του site σε περίπτωση προβλήματος ή ελαττώματος του προϊόντος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου