Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Tο πρόγραμμα Open Court



Ένα νέο, πιλοτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα "Ανοικτό Δικαστήριο" (Open Court) στις ΗΠΑ εγκαινιάζει μια νέα πρακτική που φέρνει τον πολίτη εγγύτερα προς τη δικαιοσύνη και ενισχύει την ανεξαρτησία της. Ειδικότερα, έχοντας ως πλατφόρμα επικοινωνίας την ιστοσελίδα opencourt.us , με την υποστήριξη του Ιδρύματος Knight News, και σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης και το Cyberlaw Clinic of Harvard Law School, βιντεοσκοπούνται και προβάλλονται σε ανοικτή μετάδοση μέσω του Διαδικτύου οι συνεδριάσεις του Δικαστηρίου του Κουίνσι, ενώ παράλληλη παρέχεται πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο για τους δημοσιογράφους και κατόχους ιστολογίων που επιθυμούν να μεταδίδουν νέα από τα δικαστήρια στα νέα μέσα.

Η ζωντανή βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων των δικαστηρίων γίνεται σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες της Μασαχουσέτης και μπορεί να απαγορεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα, αυτή λαμβάνει χώρα όταν είναι παρών ένας δικαστής, ο οποίος ελέγχει τη διαδικασία και μπορεί να ορίσει τη διακοπή της βιντεοσκόπησης.

Στο τέλος της ημέρας, οι καταγραφές αρχειοθετούνται και δημοσιεύονται στο αρχείο της ιστοσελίδας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως σκοπό να αναδείξει πειραματικά την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην απονομή της δικαιοσύνης, με την πεποίθηση ότι η διαφάνεια στην δικαστική πρακτική συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας.

Για ζωντανή αναμετάδοση βλ. εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου