Στο διαδίκτυο σχεδιάζει να αναρτήσει όλα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα το υπουργείο Παιδείας. Το νέο σύστημα βρίσκεται προς επεξεργασία ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην επέκτασή του θα σηματοδοτήσει την εισαγωγή του «ηλεκτρονικού βιβλίου» στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ).
Στόχος του νέου συστήματος είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων που προκαλούνται από τη γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ ακαδημαϊκών οργάνων και εκδοτικών οίκων. Το σύστημα που ισχύει τώρα νομοθετήθηκε επί υπουργίας Γιαννάκου και βασίζεται στη φιλοσοφία του «πολλαπλού συγγράμματος». Συγκεκριμένα, οι φοιτητές δικαιούνται να επιλέξουν και να προμηθευτούν δωρεάν έναν αριθμό συγγραμμάτων ίσο με τον συνολικό αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Αν επιλέξουν περισσότερα μαθήματα, το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας και επιλογής συγγραμμάτων δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα που επέλεξαν και εξετάστηκαν οι φοιτητές, ακόμη και αν αυτά υπολογίζονται για τη λήψη του πτυχίου.
Επίσης, οι διδάσκοντες προτείνουν τουλάχιστον δύο συγγράμματα ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα. Στη συνέχεια, οι Τομείς των Τμημάτων των ΑΕΙ, κατά τη διάρκεια συνελεύσεων συντάσσουν τους σχετικούς καταλόγους (μέχρι το τέλος Μαρτίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, με προοπτική το επόμενο), οι οποίοι και προωθούνται στους εκδοτικούς οίκους, αποκλειστικούς προμηθευτές πλέον των Ιδρυμάτων. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των συγγραμμάτων διαμορφώνεται η τελική μορφή των καταλόγων. Η τελική παραγγελία γίνεται αφού εγκριθεί οριστικά ο κατάλογος από τις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων.
Σημειώνεται μάλιστα ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αυτού, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εκταμιεύτηκαν στον τακτικό προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων 55 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα Πανεπιστήμια. Τα ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ καταγγέλλουν την όλη διαδικασία ως αδόκιμη, χρονοβόρα και χαοτική.
Πηγή: TVXS.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου